معرفی انواع تجهیزات شبکه و کاربرد هرکدام از آن ها
تجهیزات شبکه در واقع یک سری قطعات مهم هستند که برای ارتباط دستگاه ها در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گیرند. تجهیزات شبکه هر یک وظیفه خاص خود را دارند که با هم می توانند کل شبکه را ساپورت کنند.
در این مقاله از سری مقالات تخصصی جنرال کنترل سوپیتا قصد داریم انواع تجهیزات شبکه را از نظر شکل ظاهری، عملکرد، نوع اجرا و ضرورت مورد بررسی قرار دهیم.
شبکه (network) چیست؟
شبکه یا network به مجموعهای از دستگاهها، سیستمها و روشهای ارتباطی گفته میشود که برای انتقال دادهها و ارتباط بین دستگاهها در یک محیط مشترک استفاده میشوند.
شبکهها به صورت ساختاری و منظم طراحی میشوند تا امکان انتقال اطلاعات، به اشتراک گذاری منابع و ارتباطات موثر را بین انواع دستگاهها و کامپیوترها فراهم کنند. شبکهها میتوانند به صورت سیمی (مانند کابلهای اترنت) یا بیسیم (مانند شبکههای Wi-Fi) باشند و با استفاده از پروتکلهای مختلفی مانند TCP/IP، ارتباطات را مدیریت و کنترل میکنند.
در این شبکهها، دادهها به صورت بستهها یا پکتها منتقل میشوند و از طریق تجهیزاتی مانند روترها، سوئیچها و مودمها به مقصد خود میرسند. هدف اصلی شبکهها کمک به تسهیل ارتباطات، به اشتراک گذاری منابع و ایجاد ارتباطات امن و قابل اعتماد بین انواع دستگاهها و کاربران است.
برای خرید پاور ماژول سوپیتا کلیک کنید.
مزایای استفاده از شبکه
بنا به تعریف گفتهشده، استفاده از شبکه برای ارتباط و انتقال دادهها دارای مزایا و فواید بسیاری است. در ادامه، چندین مزیت اصلی استفاده از شبکه را با یکدیگر بررسی میکنیم:
- به اشتراک گذاری منابع: با استفاده از شبکه، میتوانید منابعی مانند پرینترها، اسکنرها، فضای ذخیرهسازی و سایر دستگاههای جانبی را بین کاربران به اشتراک بگذارید. این امر باعث افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها میشود.
- انتقال دادهها: شبکهها امکان انتقال دادهها را با سرعت و کارآمدی بالا فراهم میکنند. این امر به کاربران امکان میدهد تا به راحتی اطلاعات و فایلها را در سراسر شبکه به اشتراک بگذارند و به آنها دسترسی داشته باشند.
- ارتباطات موثر: شبکهها ارتباطات بین دستگاهها و کاربران را بهبود میبخشند. این امر به کاربران امکان میدهد تا به طور سریع و آسان با یکدیگر در ارتباط باشند، اطلاعات را به اشتراک بگذارند و در کارها و پروژههای مشترک همکاری کنند.
- امنیت: شبکهها امکانات امنیتی را فراهم میکنند که به کاربران اجازه میدهد از رمزنگاری اطلاعات، فایروالها و مکانیزمهای دیگر برای حفاظت از دادهها و ارتباطات خود استفاده کنند
- انعطافپذیری و توسعهپذیری: شبکهها به کاربران امکان میدهند تا در صورت نیاز، آنها را توسعه داده و بهبود ببخشند. این امر به سازمانها امکان میدهد تا با تغییرات و نیازهای روزمره خود سازگار باشند و به راحتی منابع جدید را به شبکه اضافه کنند
- بهرهوری بالا: با استفاده از شبکه، کاربران قادر خواهند بود به طور همزمان از منابع و سرویسهای مختلف استفاده کنند. این بهرهوری بالا را در اجرای وظایف و ارتباطات روزمره بهبود میبخشد.
- مدیریت مرکزی: با استفاده از شبکه، میتوانید مرکزیت بیشتری در زمینه مدیریت و کنترل دستگاهها و منابع شبکه داشته باشید. این امر به شما اجازه میدهد تا تنظیمات و پیکربندیهای مربوط به شبکه را از مکان مرکزی مدیریت کنید و به راحتی نگهداری و بهبود عملکرد شبکه را انجام دهید.
خرید ترانکینگ و داکت با قیمتی کمنظیر در سوپیتا.
انواع تجهیزات شبکه
به طور کلی تجهیزات شبکه به دو دسته اکتیو و پسیو تقسیم میشوند. تجهیزات اکتیو شبکه به طور فعال در جریان انتقال دادهها در شبکه شرکت میکنند و نیاز به تغذیه برق دارند.
این تجهیزات عملکردی فعال دارند و دادهها را تقویت، پردازش و هدایت میکنند.در واقع فرایند مسیردهی به سیگنالها توسط این دسته از تجهیزات شبکه میسر میشود.
دسته دوم، تجهیزات پسیو شبکه (Passive Network Equipment) میباشند که در مقابل دسته اول قرار دارند و عملکردی فعال از خود نشان نمیدهند. به طور خلاصهتر برای حمایت از عملکرد تجهیزات اکتیو استفاده میشوند. این تجهیزات تأثیر مستقیمی بر جریان دادهها ندارند و اصطلاحاً تجهیزات فیزیکی شبکه را شامل میشوند. در ادامه به صورت ریزتر به انواع آنها خواهیم پرداخت.
انواع تجهیزات اکتیو شبکه
در این بخش با توجه به اهمیت بالای تجهیزات اکتیو شبکه که قبلتر به آن پرداخته شد، انواع آن را معرفی و بررسی میکنیم. در این میان برخی از تجهیزات از اهمیت بالاتر و برخی نیز کم اهمیتتر جلوه میکنند.
سوئیچ شبکه
سوئیچ ها اصلی ترین قطعه در شبکه ها هستند و وظیفه اصلی که برای سوئیچ ها تعریف شده است ارتباط دستگاه های داخل شبکه با همدیگر است. در واقع سوئیچ ها سبب ارتباط بین دستگاه های پرینتر و سرورها را میشوند.
سوئیچ ها قابلیت کدنویسی نیز دارند و در صورتی که به سوئیچ کد داده شود می تواند نقش کنترلر را ایفا می کند. این سوئیچ ها به طور کلی به صورتی طراحی شده اند که عملیات ویلن بندی را انجام می دهند. در صورتی که نیاز به دسته بندی کلاینت ها باشد این بخش اهمیت زیادی خواهد داشت. سوئیچ ها انواع مختلفی دارند که شما می توانید آن ها را بر اساس نیاز خود خریداری کنید.
نوعی سوئیچ پیشرفته نیز طراحی شده است که دارای پورت های بیشتری است و شرایط اتصال با فیبر نوری را دارد و مبرهن است که قیمت گرانتری به نسبت مدل های معمولی دارد.
سوئیچ ها می توانند ارتباط بین چندین شبکه را فراهم سازند و به این ترتیب سرعت ارسال اطلاعات بر سرعت دستیابی تاثیری نخواهد گذاشت. سوئیچ ها در انتقال دیتاها و تقسیم پهنای باند تاثیر زیادی دارند و شرایط خوبی را شامل می شوند.
روتر
روترها تا حد زیادی مشابه با سوئیچ ها عمل می کنند اما معماری روتر در برقراری ارتباط بین دو شبکه بسیار زیاد است و به طور کلی اینترنت لازم برای شبکه را برعهده دارد . روتر دستگاهی است که بسته های داده ای را به مقصد مناسب می رسانند و شرایط اتصال به اینترنت فراهم می شود. داده ها معمولاً بین چندین دستگاه در شبکه بوده و از دستگاهی به سمت اینترنت نیز ارسال می شوند.
مطاله مقاله تفاوت روتر و مودم پیشنهاد میشود.
روترها یک آدرس آی پی مخصوص به دستگاه های شبکه ارائه می دهند تا عملیات دریافت یا ارسال داده ها به دقت صورت بگیرد. روترها بسته های ارسالی و دریافتی را به مقصد صحیح خود می رسانند. در واقع به این ترتیب هیچ بسته ای در مسیر گم نمی شود. امروزه برای اتصال چندین دستگاه به یکدیگر نیاز به روتر است حتی اگر اینترنت نداشته باشید باز هم روتر میتواند اثربخشی خوبی بین تلفن همراه و شبکه محلی داشته باشد و اشتراک گذاری محتوا صورت میگیرد.
مودم
مودم، دستگاهی است که وظیفهی اتصال شبکهی محلی (LAN) شما را به اینترنت بر عهده دارد. این دستگاه، سیگنالهای دیجیتال را از کامپیوتر یا سایر دستگاههای متصل به شبکه دریافت کرده و آنها را به سیگنالهای آنالوگ قابلانتقال بر روی خطوط تلفن یا کابل تبدیل میکند. در سمت دیگر، مودم سیگنالهای آنالوگ دریافتی از ISP را به سیگنالهای دیجیتال تبدیل کرده و آنها را به شبکهی شما ارسال میکند.
همچنین مودم ترافیک ورودی و خروجی شبکه را مدیریت میکند. این کار برای اطمینان از اینکه همه دستگاههای متصل به شبکه به طور عادلانه به پهنای باند اینترنت دسترسی دارند، ضروری است.
مودم چیست؟ برای پاسخ به این سوال کلیک کنید.
اکسس پوینت
اکسس پوینت (Access Point) که به اختصار AP نیز نامیده میشود، دستگاهی است که در شبکههای بیسیم برای ارائه اتصال به اینترنت یا شبکه به دستگاههای مختلف مانند لپتاپ، تبلت، گوشی هوشمند و از این دست استفاده میشود.
از مزایای به کار گیری اکسس پوینتها این است که میتوانند برد وایفای را در یک محیط گسترش دهند و نقاط کور را پوشش دهند. همچنین اکسس پوینتها این قابلیت را دارند تعداد دستگاههایی که میتوانند به طور همزمان به شبکه متصل شوند را افزایش دهند.
اگر بخواهیم نگاهی تخصصی تر به تجهیزات شبکه داشته باشیم، اکسس پوینت ها بخش مهمی محسوب می شوند به طوری که در یک شبکه کابلی اکسس پوینت نقش ارتباطی مهمی دارد. اکسس پوینت ها سبب برقراری ارتباط بین کامپیوتر به یک سوئیچ می شود. اگر شبکه وایرلسی باشد نیاز به اکسس پوینت بوده و در صورتی که شبکه کابلی باشد نیاز به سوئیچ خواهد بود.
در تجهیزات شبکه مودم و روتر بسیار مهم هستند اما اکسس پوینت ها نیز نقش مهمی را ایفا می کنند. اکسس پوینت ها در شبکه دستگاه ها را به LAN وصل می کنند و سبب میشود که وایرلس به بخش های بیشتری گسترش یابد و در نهایت کاربران متصل به شبکه نیز بیشتر می شوند. اکسس پوینت به صورتی طراحی می شود که 60 اتصال به صورت همزمان را فراهم می سازد و به این ترتیب موقعیت اجرایی بسیار خوبی دارد. در تجهیزات شبکه اکسس پوینت ها بسیار پر اهمیت هستند.
معمولاً در بین انواع تجهیزات شبکه، اکسس پوینت ها مربوط به ساختمان ها و دفاتر بزرگ بوده و با کابل های اترنت به روتر متصل می شوند.
فایروال
فایروالها، چه به صورت سختافزاری و چه نرمافزاری، نقشی حیاتی در امنیت شبکه ایفا میکنند. این تجهیزات مانند دروازهبان عمل کرده و از شبکه شما در برابر دسترسیهای غیرمجاز، هکرها و نرمافزارهای آسیبرسان محافظت میکنند.
فایروالها با استفاده از مجموعهای از قوانین برای تعیین اینکه کدام ترافیک مجاز به ورود یا خروج از شبکه شما است، عمل میکنند. این قوانین میتوانند بر اساس آدرس IP، پورت، نوع پروتکل، برنامهها و وبسایتها باشند.
کارت شبکه
برخلاف تجهیزات پسیو که بدون برق کار می کنند، کارت شبکه برای عملکرد به منبع تغذیه الکتریکی نیاز دارد. این برق برای پردازش سیگنال ها و ارسال و دریافت داده ها از طریق شبکه استفاده می شود. به جهت جزو تجهیزات اکتیو شبکه به حساب میآید.
کارت شبکه سیگنال های الکتریکی را که از کامپیوتر دریافت می کند، تقویت و بازسازی می کند تا بتوان آنها را از طریق کابل شبکه ارسال کرد. همچنین سیگنال های دریافتی از شبکه را به گونه ای که کامپیوتر بتواند آنها را پردازش کند، تفسیر و تبدیل می کند.
فیبر نوری
مبدل فیبر نوری یکی از مهمترین تجهیزات شبکه اکتیو محسوب می شوند. روش کار مبدل فیبر نوری به این صورت است که از کابل های مسی استفاده شده و یک سیگنال نوری تحویل گرفته می شود و سپس عملیات تبدیل به سیگنال نوری نیز شکل می گیرد و از طریق فیبر نوری شرایط انتقال فراهم می شود.
از سمت دیگر در انتهای فیبر نوری، گیرنده هایی وجود دارد که مبدل فیبر نوری را دریافت می کنند و در نهایت مبدل را به سیگنال مسی برمی گردانند.
سوکت یا کانکتور فیبر نوری از دیگر تجهیزات شبکه محسوب می شود و برای اتصال فیبر نوری با سایر تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد این سوکت ها به طور کلی از مبدل های ضروری برای تجهیزات شبکه محسوب می شوند.
کانکتورها در مدل های مختلفی طراحی و عرضه می شود. مثلاً کانکتور سوکت در شبکه برای کابل های cat استفاده می شود. این کانکتورها برای اتصال کامپیوتر با ادوات شبکه هستند و به طور کلی به تجهیزات وصل میشوند.
پریز شبکه یا کانال شبکه بخش دیگری از تجهیزات شبکه محسوب می شود و نقطه پایانی جریان ترافیک ارتباطات بین پردازی را شامل می شود. کانکتورها به نوعی ترمینال برق نیز نامیده می شود و اتصالاتی هستند که از پیچ های نگهدارنده در آن استفاده می شود. این بخش برای اتصال دو سیم به هم نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
کابل کواکسیال از دیگر تجهیزات شبکه محسوب می شود و در لیست موارد سخت افزاری است و نقش اتصال دهنده را ایفا می کند. همینطور آنتن بی سیم نیز وجود دارد که در افت سیگنال و کم شدن سیگنال نقش جبران کننده دارد. این کابل ها امواج فرستنده و گیرنده را افزایش می دهند.
تجهیزات شبکه تکمیلی
بخش دیگری از تجهیزات شبکه وجود دارد که نقش تکمیلی را ایفا می کنند مثلاً:
پچ پنل: پچ پنل در واقع قطعه ای به شکل مستطیل بوده و معمولاً کنار سوئیچ قرار می گیرد. این پنل ها برای جمع آوری کابل ها مورد استفاده قرار گرفته و کابل ها را مرتب می کنند. وظیفه اصلی پچ پنل ها این است که کابل های شبکه و تجهیزات شبکه را بهم وصل می کنند و از اتصال مستقیم جلوگیری می کنند.
به طور کلی پچ پنل ها قطعاتی مستطیلی شکل هستند و روی آن به تعداد مشخصی پورت شبکه وجود دارد. این پنل ها در زمان کابل کشی شامل چندین سوکت شبکه می شوند.
پچ پنل ها در رک شبکه قرار می گیرند و بر اساس سطح نیاز شبکه و همینطور تعداد آتی کلاینت ها ممکن است که تعداد پچ پنل ها در رک اصلی متغیر باشد و به این ترتیب همه کابل های کشیده شده شبکه را به کل ساختمان وارد می کنند. در هر صورت این پنل ها ارتباطات شبکه ای را رشد داده و منسجم تر می کنند.
رک شبکه
رک شبکه در واقع به یک محفظه گفته می شود که سوئیچ و روتر و سرور و پچ پنل و کابل های شبکه را در خود جا می دهد. همه این تجهیزات باید در یک مکان امن نگهداری شوند و شامل اندازه های استانداردی می شوند.
عرض یک رک معمولاً 19 اینچ ارزیابی شده است و بر اساس سایز استاندارد مشخص می شود. به طور کلی رک ها مهمترین تجهیزات شبکه هستند و به نوبه خود نقش یک عضو حیاتی را ایفا می کنند. رک ها از شبکه های خانگی تا شبکه های حرفه ای نیاز بوده و سبب می شود که سیستم های کابل کشی سازمان یافته ای صورت بگیرد.
رک شبکه از تجهیزات شبکه نگهداری می کند و شرایط کاری ایمن و بهینه و منظم را فراهم می سازد. بدون استفاده از رک و پچ پنل معمولاً شبکه با آسیب های جدی همراه است.
وقتی از رک شبکه استفاده شود تجهیزات شبکه فضای کمتری را ایجاد می کنند و این موضوع در اداره ها و سازمان بسیار اهمیت دارد. رک ها سبب محافظت فیزیکی از شبکه شده و امنیت تجهیزات را افزایش می دهد و از سرقت نیز جلوگیری می کند.
رک ها در مدل های دیواری و ایستاده عرضه می شوند. یکی از مهمترین مزایای رک شبکه ماژولار بودن آن است به طوری که بر حسب نیاز متعلقات مختلفی را شامل می شود و می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
کارت شبکه
کارت شبکه اجازه می دهد که دستگاه به شبکه مرکزی وصل شود و همینطور ارتباط دستگاه به دیگر را فراهم میسازد. برای ارتباط دستگاه ها با هم نیاز به کارت شبکه است. کارت شبکه سبب سرعت اتصال بالای اینترنت می شود و همینطور ارتباط قابل اطمینانی را فراهم می سازد از سوی دیگر دستگاه های جانبی نیز میتوانند به پورت های مختلف کارت شبکه وصل شوند.
0.کارت های شبکه دیتاها را بین کاربران به اشتراک در می آروند. کارت شبکه نیاز به پیکربندی مناسب دارد. معمولاً کارت شبکه کامپیوتری روی مادربورد تعبیه شده است و شبکه بدون کارت نمی تواند کار کند.
انواع تجهیزات پسیو شبکه
تجهیزات پسیو شبکه، اجزای اساسی و غیرفعال یک شبکه کامپیوتری هستند که وظیفهی انتقال و توزیع سیگنالهای شبکه را بر عهده دارند. این تجهیزات در مقایسه با تجهیزات اکتیو شبکه که وظایف هوشمندانهتری مانند مسیریابی و مدیریت ترافیک شبکه را انجام میدهند، نقشی پایهای و بنیادی در شبکه ایفا میکنند. تجهیزات پسیو شبکه در طیف گستردهای از کاربردها، از جمله شبکههای خانگی، اداری، صنعتی و تجاری استفاده میشوند. با استفاده از این تجهیزات میتوان شبکهای پایدار، امن و پرسرعت راهاندازی کرد.
این تجهیزات شامل موارد زیر میشوند که در ادامه مفصلتر با آنها آشنا میشویم.
کلام آخر
هر یک از تجهیزات شبکه چه سخت افزاری و چه نرم افزار بر اساس موقعیت پروژه تعیین می شوند اما برخی از آنها مانند سوئیچ و مودم اصلی و ضروری بوده و برای همه پروژه ها عمومیت دارند و می بایست به دقت اجرا و استفاده شوند.
2 پاسخ
Chghdrrrr kaml bod mrrrrccc
خواهش میکنم ممنون از همراهیتون