تشخیص سیم فاز و نول

راهنمای تشخیص سیم فاز و نول

چکیده‌ای از مطالب

تشخیص سیم فاز و نول از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردار است. زیرا برای انجام بسیاری از کارهای مربوط به سیم‌کشی برق ساختمان لازم است ابتدا سیم‌های فاز از سیم‌های نول جداسازی شوند. البته این کار برای برخی از افراد می‌تواند کاری دشوار باشد؛ زیرا آشنایی کافی با سیم فاز و نول ندارند و در مورد ماهیت آن‌ها در شبکه سیم‌کشی بی اطلاع هستند. برای آنکه بتوانید در سیم‌کشی ساختمان سیم فاز را از سیم نول تشخیص دهید، لازم است ابتدا با این دو سیم آشنا شوید.

شرکت جنرال کنترل سوپیتا پیشرو در ملزومات صنعت و برق.

همچنین ما در ادامه به بهترین روش‌های تشخیص سیم فاز و نول می‌پردازیم و راه‌حلی برای دست زدن به سیم فاز بدون برق گرفتگی به شما می‌دهیم.

با سیم فاز و نول بهتر آشنا شوید

قبل از آنکه به روش‌های تشخیص سیم فاز و نول بپردازیم بهتر است به معرفی این دو سیم بپردازیم. سیم فاز سیمی است که جریان الکتریکی از آن عبور می‌کند و بسیار خطرناک می‌باشد. در واقع دست زدن به این سیم موجب برق گرفتگی خواهد شد. با اتصال سیم فاز به هر وسیله‌ای، می‌توانید جریان الکتریکی را به آن وارد کنید و یا به زبان ساده‌تر آن را به برق متصل نمایید. پس سیم فاز، سیمی است که حامل جریان برق می‌باشد.

سیم نول، سیمی است که به عنوان مکمل و یا تکمیل کننده سیم فاز عمل می‌کند. در واقع این سیم کمک می‌کند تا یک جریان بسته در مدار به وجود بیاید. جریان برقی که از وسایل برقی بیرون می‌آید، توسط سیم نول به درون جریان بازگردانده می‌شود. به صورت معمول دست زدن به سیم نول بدون خطر است. زیرا جریان الکتریکی از آن عبور نمی‌کند. اما اگر این سیم در مدار قرار گیرد می‌تواند خطر آفرین باشد.

تشخیص سیم فاز و نول

پیشنهاد ویژه: می‌توانید به خرید ترانکینگ سوپیتا از شرکت جنرال کنترل با بهترین قیمت اقدام کنید.

فاز و نول چه تفاوتی با هم دارند؟

در بخش قبلی به معرفی سیم فاز و نول به صورت کلی پرداختیم و احتمالا تا حدودی با تفاوت این دو آشنا شده‌اید. تفاوت اصلی سیم فاز و نول با هم در اختلاف جریان الکتریکی آن‌ها می‌باشد. جریان الکتریکی موجود در سیم فاز در برق شهری حدود 220 ولت است. اما جریان سیم نول در حالت عادی صفر می‌باشد. به همین دلیل است که دست زدن به سیم فاز می‌تواند خطر برق گرفتگی ایجاد نماید. البته توجه داشته باشید اگر سیم نول در مدار قرار بگیرد می‌تواند برق گرفتگی ایجاد کند. به سیم فاز، سیم گرم یا داغ نیز گفته می‌شود. زیرا جریان الکتریکی همواره از آن عبور می‌کند.

بیشتر بدانید: ترانکینگ چیست و چه تفاوتی با داکت دارد

چگونه با فازمتر سیم فاز و نول را از هم تشخیص دهیم؟

یکی از بهترین و امن ترین راه‌های تشخیص سیم فاز و نول استفاده از فازمتر می‌باشد. برای این کار لازم است که فازمتر را به قسمت لخت سیم‌ها بزنید. هر زمان که فازمتر روشن شد، نشان دهنده سیم فاز است. زیرا سیم فاز حامل جریان الکتریکی بوده و در صورت تماس فازمتر به آن، چراغ فازمتر روشن می‌شود. اما در صورت تماس فازمتر با سیم نول، چراغ آن روشن نخواهد شد. زیرا سیم نول هیچ گونه جریان الکتریکی را در حالت عادی از خود عبور نمی‌دهد. البته توجه داشته باشید هنگام تشخیص سیم فاز و نول با فازمتر، حتما این کار را دو بار انجام دهید. زیرا این گونه می‌توانید از تشخیص خود مطمئن شوید.

دست زدن به سیم فاز بدون برق گرفتگی

در زمان بررسی، عیب یابی یا حتی سیم کشی، ممکن است نیاز به دست زدن به سیم فاز داشته باشید. در این مواقع بهتر است پس از اطمینان از قطع جریان برق به وسیله‌ی خاموش کردن فیوز ساختمان، به کمک دستکش پارچه‌ای و با نهایت احتیاط عیب یابی را انجام دهید و پس از تکمیل کار، نسبت به وصل شدن مجدد جریان برق اقدام کنید.

با فازمتر سیم فاز و نول را از هم تشخیص دهیم

شناسایی سیم‌های فاز و نول با استفاده از موتور الکتریکی

یکی دیگر از روش‌های تشخیص سیم فاز و نول، استفاده از وسایل برقی مانند یک موتور الکتریکی می‌باشد. همان‌طور که قبلا اشاره کردیم، سیم فاز دارای جریان الکتریکی است. در نتیجه جریان الکتریکی را به داخل وسایل برقی منتقل می‌کند. سیم نول هم به نوعی جریان الکتریکی را از وسایل برقی به داخل مدار باز می‌گرداند و یک مداربسته تشکیل می‌دهد. هنگامی که موتور الکتریکی را به سیم متصل می‌کنید، جریان الکتریکی از سیم فاز به سیم نول منتقل می‌شود. درنتیجه جهت چرخش موتور الکتریکی نیز در راستای جریان برق خواهد بود. بنابراین سیمی که از آن جریان برق شروع می شود، سیم فاز می باشد.

برای خرید داکت سوپیتا در تهران با مناسب‌ترین قیمت، می‌توانید از طریق وبسایت جنرال کنترل اقدام کنید.

برای تشخیص سیم فاز و نول از رنگ‌ها کمک بگیرید

از روش‌های تشخیص سیم فاز و نول می‌توان به استفاده از رنگ‌ها اشاره کرد. سیم فاز را بیشتر به رنگ‌های قرمز و مشکی می‌شناسند. از رنگ‌های سبز، آبی، سفید، زرد و یا خاکستری برای سیم‌های فاز استفاده نمی‌کنند. در عوض رنگ سیم نول در بیشتر مواقع به رنگ آبی و یا سبز می‌باشد. سیم دیگری به غیر از سیم نور وجود دارد که به آن سیم ارت می‌گویند. سیم ارت را ممکن است برخی با سیم نول اشتباه بگیرند. رنگ سیم ارت بیشتر به صورت ترکیبی از سبز و زرد است. بنابراین دقت داشته باشید که سیم ارت را با سیم نول اشتباه نگیرید. زیرا برای سیم نول تنها از یک رنگ استفاده می‌کنند.

برای اطلاع از قیمت پاورماژول به این قسممت مراجعه کنید.

سخن آخر

با معرفی و راهکارهای ارائه شده در این مقاله سعی شد در تشخیص سیم فاز و نول دقیق‌تر عمل کنیم. چگونگی به کار گرفتن ابزارهای کمکی و تشخیص رنگ نیز از سایر مواردی بود که مورد بحث قرار گرفت.

همچنین تفاوت‌های این دو سیم مهم نیز گفته شد. امیدواریم این مقاله مهم باشد.

4 پاسخ

  1. میشه با استفاده از لامپ هم سیم فاز رو از نول تشخیص داد ولی این روش خیلی دقیق نیست و خطرناکه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *