سیم کشی ساختمان

مراحل سیم کشی ساختمان و اصول مهم اجرای آن

چکیده‌ای از مطالب

هر ساختمانی از دو بخش الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده است. سیم کشی ساختمان، بخش مکانیکی آن‌را تشکیل می‌دهد که اجرای آن به صورت اصولی و با بهترین راندمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همانطور که باید به منظور اجرای اسکلت ساختمان یک سری قوانین و اصول رعایت شوند، برای سیم‌کشی ساختمان به صورت اصولی نیز نیاز به رعایت نکات مهم و یک سری قوانین مختلف است. چرا که ایمنی یک ساختمان با سیم‌کشی غیر اصولی تحت تاثیر قرار می‌گیرد و دچار خطر خواهد شد. با توجه به اهمیت اجرای سیم کشی ساختمان به صورت اصولی، در ادامه مقاله قصد داریم در مورد مراحل سیم‌کشی در ساختمان‌ها با شما صحبت کنیم.

مراحل سیم کشی ساختمان صفر تا صد

سیم کشی ساختمان، یک اقدام ضروری برای ساختمان سازی است. در فرآیند سیم‌کشی باید از ابزارهای مخصوصی استفاده کرد تا جریان برق به بخش‌های مختلف ساختمان جریان پیدا کند. انجام مراحل سیم‌کشی ساختمان از صفر تا صد باید با اصول خاصی صورت گیرد تا در نهایت ایمنی ساختمان و ساکنین آن تامین شود. در ادامه مقاله قصد داریم شما را با مراحل سیم کشی ساختمان از صفر تا صد آشنا کنیم. بنابراین، اگر در این حوزه فعال هستید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر، قصد آشنایی با مراحل سیم‌کشی در ساختمان‌های مختلف را دارید، این مقاله را تا انتها بخوانید.

مطالب مرتبط: برق گرفتگی چیست؟ اقدام های لازم برای برق گرفتگی

بررسی نقشه ساختمان

مرحله اول برای سیم کشی ساختمان، بررسی یک نقشه کلی از ساختمان است. سپس بر اساس نقشه ساختمان، می‌بایست نقشه سیم‌کشی طراحی شود. طراحی یک نقشه حرفه‌ای با جزئیات لازم می‌تواند روند سیم‌کشی را تسریع کند و همچنین باعث رعایت اصول و قواعد مربوط به استانداردهای سیم‌کشی در ساختمان‌ها شود.

مشخص کردن خط تراز

پس از طراحی نقشه برق ساختمان‌ها، نوبت به آن می‌رسد که برای کنده کاری جای کلیدها، پریزها، جعبه فیوز و جعبه‌های تقسیم خط تراز مشخص گردد. با توجه به قواعد و استانداردهای سیم‌کشی، حتما لازم است که فاصله کلیدها و پریزهای ساختمان با کمک شلنگ‌های تراز از کف اندازه گیری شوند. دقت داشته باشید که محل پریزها باید در یک سطح استاندارد باشد.

شروع کنده کاری

پس از آماده شدن نقشه سیم کشی ساختمان و خط تراز کلیدها، پریزها و تقسیم‌ها، نوبت به کنده کاری می‌رسد. روش‌های مختلفی برای کنده کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. در روش‌های سنتی، از وسایل مختلف مانند تیشه، قلم و… استفاده می‌شود. ولی در روش‌های امروزی می‌توان با کمک دستگاه‌های شیار زن، هیلتی و بتن کن، مراحل کنده کاری را سریع‌تر و دقیقه‌تر انجام داد. بنابراین، با وجود ابزارآلات مناسب، کنده کاری با سرعت بیشتری قابل انجام خواهد بود و نیازی به استفاده از روش‌های سنتی نیست.

پیشنهاد ویژه: برای انجام سیم کشی اصولی ساختمان یا مراکز داده‌ی خود می‌توانید نسبت به خرید داکت سوپیتا اقدام کرده و با انجام کابل کشی اصولی، از تامین حفاظت سیم‌های ساختمان اطمینان حاصل نمایید.

قوطی گذاری برق

پس از گذشت عملیات کنده کاری، نوبت به نصب قوطی‌های مخصوص کلید و پریز روی دیوار می‌رسد. بدین منظور لازم است که قوطی‌ها در مکان‌های مخصوص خود با کمک گچ محکم شوند. در حین نصب قوطی‌ها، باید حتما به تنظیم سطح قوطی با سطح دیوار توجه داشت.

قوطی گذاری برق

لوله گذاری برق

در مرحله بعدی سیم کشی ساختمان، نوبت به لوله گذاری برق می‌رسد. لوله‌های برق یک سری لوله‌های غیررسانا هستند که می‌توانند برای محافظت از سیم‌ها در برابر فشار و رطوبت مورد استفاده قرار گیرند. این لوله‌ها با هدف انتقال سیم‌های برق، تلفن و آنتن‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. پس از قوطی گذاری، می‌توان لوله‌های برق را مطابق با نقشه طراحی شده توسط مهندس برق نصب و اجرا کرد. روش لوله گذاری و تعداد لوله‌های برق استفاده شده، با توجه به نوع نقشه و سیم کشی می‌توانند متفاوت باشند. با این حال باید برای حفظ ایمنی سیم‌کشی، تا جای ممکن از لوله‌های باکیفیت پلاستیکی، PVA و یا فلزی استفاده شود.

شروع سیم کشی

مرحله بعدی برای سیم کشی ساختمان‌ها، مرحله‌ای است که با نصب سیم‌ها انجام می‌شود. در این مرحله لازم است که انواع سیم‌های برق، تلفن، آنتن و… از لوله‌های نصب شده عبور داده شوند. برای عبور سیم‌های ساختمانی از طریق لوله‌ها، می‌توان سیم‌ها را با کمک فنر سیم‌کشی کشید و از لوله‌ها عبور داد. فنرهای سیم کشی که بدین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرند، هم جنس فلزی دارند هم جنس پلاستیکی.

سیم بندی

آخرین مرحله‌ای که برای سیم‌کشی ساختمان انجام می‌شود، سیم بندی یا تقسیم‌بندی نهایی سیم‌ها است. در این مرحله لازم است که سیم‌های نصب شده در لوله‌ها برای اتصال به کلیدها، پریزها، قوطی‌های مربوطه ارتباط داده شوند. مرحله سیم بندی جزء مراحل بسیار مهم در سیم کشی ساختمان‌ها است. به طوری که اگر یک اشتباه کوچک رخ بدهد، احتمال اینکه اتفاقات ناخوشایند در حین روشن شدن جریان برق اتفاق بیفتد و یا اتصالی در سیستم برق وجود داشته باشد، افزایش پیدا می‌کند.

جنرال کنترل نمایندگی خرید ترانکینگ سوپیتا با مناسب‌ترین قیمت بازار

اصول سیم کشی ساختمان

به منظور سیم‌کشی ساختمان، می‌بایست به یک سری استانداردهای مهم توجه داشت. این استانداردها نه تنها در مرحله اجرایی سیم‌کشی، بلکه باید در مرحله طراحی سیم‌کشی برق ساختمان‌ها نیز مورد بررسی قرار گیرند. در ادامه تنها به برخی از استانداردها و اصول سیم‌کشی در ساختمان‌ها اشاره می‌کنیم؛

  • ارتفاع کلیدهای روشنایی در ساختمان باید 100 الی 120 سانتی متر در نظر گرفته شوند،
  • ارتفاع کلید کولر باید 130 سانتی متر باشد،
  • ارتفاع پریز در حمام باید 120 سانتی متر در نظر گرفته شود،
  • ارتفاع پریزهای آشپزخانه می‌تواند 60 و 120 سانتی‌متر باشد،
  • فاصله کلیدهای ساختمانی از کف باید 110 تا 120 سانتی متر باشد،
  • فاصله پریز برق، آنتن و تلفن از کف باید 30 الی 40 سانتی متر در نظر گرفته شود،
  • جعبه فیوز ساختمان باید نسبت به لوله‌های گاز و آب فاصله 100 سانتی متری داشته باشد،
  • فاصله آویز لامپ‌ها از سقف باید بین 30 الی 50 سانتی متر باشد،
  • سیم‌هایی که برای روشنایی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید دارای سطح مقطع 1.5 میلی متر باشند،
  • سیم‌هایی که برای پریز ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید سطح مقطع 2.5 میلی متر داشته باشند،
  • سیم‌های استفاده شده برای کولر آبی باید دارای سطح مقطع 2.5 میلی متر باشند،
  • سیم‌های اصلی برق باید دارای سطح مقطع 4 میلی متر باشند،
  • ظرفیت فیوز برای پریزهای داخل ساختمان 16 آمپر و برای کنتور ساختمان، 25 آمپر باشد.

اصول سیم کشی ساختمان

مطالب مرتبط: آموزش نصب داکت و اصول داکت کشی

سیم کشی ساختمان از کف

سیم‌کشی ساختمان می‌تواند از طریق کف یا سقف انجام شود. سیم‌کشی در ساختمان از طریق کف، یکی از روش‌های جدید است که با کمک لوله کشی برق از کف ساختمان انجام می‌شود. برای انجام این کار، لازم است که مهندسین طراح نقشه‌های الکتریکی، ابتدا مسیر حرکت و نحوه لوله گذاری را شناسایی کنند. سپس بر آن اساس مراحل طراحی سیم‌کشی ساختمان از کف را انجام دهند.

لوله‌های نصب شده برای سیم کشی ساختمان از کف، باید با روش‌های مختلفی از جمله ماهیچه‌های سیمانی در برابر صدمات احتمالی، ضربه و فشار محافظت شوند. در غیر این صورت ایمنی لازم برای این روش سیم‌کشی در ساختمان تامین نخواهد شد. لوله‌های انتخابی برای سیم‌کشی از کف ساختمان، باید متناسب با نوع ساختمان باشد. همچنین لازم است که این لوله‌ها با نظم زیاد روی دیوارها قرار بگیرند.

یکی از مواردی که حتما باید در هنگام لوله کشی برای سیم‌کشی ساختمان از کف رعایت شود، عدم لوله گذاری در کف سرویس بهداشتی و آشپزخانه است. چرا که شستشوی آشپزخانه و سرویس بهداشتی می‌تواند آسیب بسیار زیادی به لوله‌های برق وارد کند. با رعایت این اصول و قوانین مربوط به سیم کشی ساختمان از کف، می‌توان به جای سیم‌کشی در ساختمان‌ها از سقف، از کف ساختمان این کار را انجام داد.

سیم کشی ساختمان از کف می‌تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به تامین زیبایی، کاهش نیاز به استفاده از سیم و لوله، افزایش سرعت سیم‌کشی و… اشاره کرد. به همین خاطر در حال حاضر این روش جزء روش‌های کاربردی در صنعت ساختمان سازی و برق کشی محسوب می‌شود. با این حال نقاط ضعفی نیز برای این سبک سیم‌کشی وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به ایمنی پایین اشاره کرد. چرا که دسترسی به لوله‌های برق از طریق زمین راحت‌تر از زمانی است که لوله‌ها در سقف ساختمان جایگذاری شده باشند. از این رو باید برای انتخاب این روش، حتما جوانب احتیاط در نظر گرفته شوند.

4 پاسخ

  1. تفاوت میزان ظرفیت فیوزی که برای روشنایی در نظر میگیریم و میزان ظرفیت فیوز برای کولر گازی و فیوز اصلی چقدر هست؟

  2. ظرفیت فیوز برای روشنایی باید 10 آمپر در نظر گرفته شود. اما ظرفیت فیوز برای کولر گازی و فیوز اصلی 20 آمپر در نظر گرفته خواهد شد

  3. سلام وقت شما بخیر مرسی از سایت خوب و کمک کننده سوپیتا از انواع پاور ماژول چجوری میتونم مطلع بشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *