به واسطه وجود گسترده سیستمهای برقی خانگی و صنعتی در دنیای امروز، برق گرفتگی یکی از اتفاقی است که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید. این اتفاق زمانی رخ میدهد که فرد بدون هیچ گونه محافظی با یک منبع برق تماس پیدا کند. با توجه به جریان برقی که فرد با آن تماس پیدا کرده، برق گرفتگی میتواند درجهبندیهای متفاوتی داشته باشد. در موارد کم آسیب، این اتفاق ممکن است که باعث بیحسی شود. در موارد شدید نیز این اتفاق ممکن است سوختگیهای گوناگونی را به وجود بیاورد. ما در ادامه این مقاله قصد داریم که برای شما بیشتر در رابطه با این اتفاق ناگوار و اقداماتی که باید هنگام رخ دادن آن انجام دهید، صحبت کنیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
چرا دچار برق گرفتگی میشویم؟
برق گرفتگی زمانی رخ میدهد که جریان برق از یک منبع خاص وارد بدن انسان شود و بعد از گذشتن از تمامی بدن، از طریق زمین تخلیه شود. زمانی که شدت جریان برقی که فرد با آن تماس پیدا کرده کمتر از 500 ولت باشد، ممکن است سوختگیهای سطحی و بعضاً شدید به وجود بیاید. زمانی که شدت جریان برقی که فرد با آن تماس پیدا کرده بیشتر از 500 ولت قدرت داشته باشد، احتمال به وجود آمدن آسیبهای جدی بالاست. به طور کلی برق در زمانی که در حال گذر از بدن انسان است، با تولید انرژی و گرما به سلولهای بدن آسیبهایی را وارد میکند و هر چه این آسیبها جدیتر باشند، حال فرد وخیمتر خواهد بود.
مطالب مرتبط: آموزش اصولی نصب داکت و ترانکینگ
کمک اورژانسی به کسی که دچار برق گرفتگی شده است
هنگامی که برق گرفتگی اتفاق میافتد، پیش از هر چیز دیگری، شما باید سلامت خود را در اولویت قرار دهید. برق گرفتگی جزو آن دسته از اتفاقاتی است که ممکن است در صورت بیدقتی، جان افراد زیادی را به خطر بیندازد. هنگامی که شاهد برق گرفتگی کسی بودید، بیمحابا و بدون بررسی شرایط به او نزدیک نشوید. ممکن است هنوز جریان برق به قدرت خود باقی مانده باشد و در این شرایط، شما نیز درست مانند فرد مصدوم دچار برق گرفتگی خواهید شد.
پس در قدم اول در صورت امکان، جریان برق را از آن جایی که به مصدوم میرسد قطع کنید. برای مثال اگر در منزل این اتفاق را تجربه میکنید، اول از همه فیوزهای برق را قطع کنید. در مرحله بعدی با اورژانس تماس بگیرید. اگر حس میکنید که در اطراف فرد مصدوم برق جریان ندارد، میتوانید به او نزدیک شوید تا علائم حیاتی او را بررسی کنید. اگر فرد مورد نظر شما نفس نمیکشد و ضربان قلب ندارد، میتوانید عملیات CPR را انجام دهید. در صورت زخم شدن بدن فرد یا خونریزی، سعی کنید جلوی خونریزی را به هر روشی که میتوانید بگیرید. به هیچ عنوان به روی سوختگیهای فرد روغن یا پماد نزنید. در صورت امکان او را زیاد تکان ندهید زیرا احتمال آسیب نخاعی در این شرایط وجود دارد. اگر فرد از ارتفاع سقوط کرده، سعی کنید که شرایط بدنی او را در همان حالتی که هست باقی بگذارید و منتظر رسیدن اورژانس بمانید.
پیشنهاد ویژه: میتوانید با خرید داکت و خرید ترانکینگ سوپیتا به قیمت روز به منظور حفاظت از سیم کشی شبکه و جلوگیری از برق گرفتگی اقدام کنید
علائم برق گرفتگی
برق گرفتگی با علائم گوناگون همراه است. شناخت این علائم به شما کمک میکند که در صورت رخ دادن این اتفاق، از شدت آن آگاه شوید. شما میتوانید با مراجعه به مراکز پزشکی، جلوی بروز هرگونه مشکلی شدید را بگیرید. اجازه دهید در ادامه برای شما برخی از شایعترین علائم برق گرفتگی را در متن زیر نام ببریم؛
- بیحس شدن برخی عضوهای بدن و گزگز شدید،
- از دست رفتن هوشیاری،
- سوختگی پوست،
- سردرد شدید،
- تشنج،
- اسپاسمهای عضلانی،
- نامنظم شدن ضربان قلب،
- مشکلات بینایی و شنوایی،
- مشکلات شدید تنفسی و…
هنگامی که این علائم را در خود و یا افرادی که دچار برق گرفتگی شدهاند مشاهده کردید، در سریعترین زمان ممکن به مراکز پزشکی مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید. به این نکته توجه داشته باشید که هر چه سریعتر مشکلات ناشی از این اتفاق ناگوار برطرف شوند، بهتر است.
عوارض برق گرفتگی
متاسفانه برق گرفتگی جزو آن دسته از اتفاقات ناگواری است که با عوارض نسبتاً زیادی همراه است. البته با توجه به شدت این اتفاق، عوارض ایجاد شده متفاوت میباشند. پیشتر نیز برای شما گفتیم که چه فاکتورهایی به عنوان علائم برق گرفتگی شناخته میشوند. این علائم اگر زندگی شما را مختل کنند میتوانند در لیست عوارض این اتفاق ناگوار نیز قرار بگیرند. فاکتورهایی مثل سوختگی در درجات گوناگون، تغییرات شدید فشار خون، سردردهای شدید و … جزو آن دسته از فاکتورهایی هستند که میتوانند به عنوان عوارض این اتفاق شناخته شوند. این عوارض کوتاه مدت هستند و ممکن است که در لحظه برق گرفتگی ایجاد شوند.
اما علاوه بر این موارد برق گرفتگی عوارض بلند مدت نیز دارد. برای مثال کاهش تمرکز، کاهش توانایی حرکت عضلات بدن، گرفتگی عضلات، عدم حفظ تعادل، خستگی بیش از حد و… جزو آن دسته از فاکتورهایی هستند که میتوانند به عنوان عوارض بلند مدت این اتفاق ناگوار شناخته شوند. در برخی افراد نیز ممکن است که بعد از برق گرفتگی اتفاقاتی مانند مشکلات عصبی، اختلالهای شنوایی و بینایی و مشکلات قلبی رخ دهد.
برای پیشگیری از برق گرفتگی، بهتر است درمورد رفع عیب سیم کشی ساختمان اطلاعات فنی کاملی به دست آوریم.
روشهای درمان برق گرفتگی
برای درمان افرادی که دچار برق گرفتگی شدهاند، با توجه به آسیبهای وارد شده درمانهای گوناگون در نظر گرفته میشود. اگر سوختگی رخ نداده باشد و تنها شوک الکتریکی خفیف باشد، ممکن است با برخی آرامبخشها و روشهای درمانی ساده مشکل موجود به طور کامل برطرف شود. در غیر این صورت، ممکن است که روشهای درمانی متفاوتی برای برطرف کردن مشکل موجود مورد استفاده قرار بگیرد. در صورتی که فرد مصدوم شرایط جسمی وخیمی داشته باشد، برای مثال هوشیاری از دست داده باشد یا دچار سوختگیهای شدید شده باشد؛ با توجه به درجات آسیب ممکن است که از روشهای درمانی گوناگونی بهره گرفته شود.
معمولاً هنگامی که فرد مصدوم به مراکز درمانی منتقل میشود، در مرحله اولیه آزمایشات گوناگونی روی او صورت میگیرد. برای مثال نوار قلب، آزمایش کامل خون، آزمایش ادرار، سیتیاسکن، پرتو ایکس و … جزو آن دسته از آزمایشاتی میباشند که برای ارائه اطلاعات کامل راجع به وضعیت بیمار انجام میشوند. این آزمایشها میتوانند به برای پزشک مفید باشند و به او کمک کنند تا روند تشخیص و درمان با احتمال موفقیت بیشتری پیش برود.
اگر شما مسئول مراقبت از فردی هستید که دچار برق گرفتگی شده، سعی کنید که حتماً به توصیههای پزشک توجه کنید. برق گرفتگی اتفاقی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. در صورت عدم توجه به فاکتورهای مراقبتی، ممکن است آسیبهای این اتفاق ناگوار تا ابد باقی بمانند.
درمان خانگی برق گرفتگی
به طور کلی برق گرفتگی اتفاقی نیست که بتوان با درمانهای خانگی علائم آن را از بین برد. این اتفاق تنها زمانی قابل اغماض است که به صورت کاملاً سطحی است و به واسطه اتفاقاتی مانند اتصالی وسایل برقی خانه باشد. اگر حس میکنید که بعد از این اتفاق حالت عادی و همیشگی خودتان را ندارید، سعی کنید که در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه فرمایید. پزشک با انجام برخی آزمایشات تلاش میکند تا میزان آسیب را بسنجد. اگر برق گرفتگی با سوختگی همراه است، به هیچ عنوان چیزی روی سوختگیها نزنید. برخی موارد خفیف ممکن است که با استراحت کردن و تنها ویزیت پزشک عمومی برطرف شوند. علاوه بر مصرف داروهای تجویز شده، میتوانید با خوردن غذاهای مقوی مثل ماهی، شیر گرم، سوپ، سیبزمینی، آجیلها، تخممرغ و … روند بهبودی خودتان را سرعت ببخشید. این مواد غذایی، جزو آن دسته از مواد غذایی هستند که میتوانند اثرات این اتفاق را تا حد بسیار زیادی کمرنگ کنند.